Växtfärgning

Kan också visa att jag växtfärgade i somras! Först med björk men det blev svagt grön/gult. Så jag färgade det en gång till med rödlökskal. Resultatet som nedan: 
 
 

Tvålprocessen och om brännässlor

Fick några frågor som jag tänkte svara på, bland annat hur jag gör tvålarna.
Mamma undrade också varför jag har olja ocj brännässleavkok i håret. Jo, jag pressar in lite olja i håret då och då eftersom oljor är välgörande för håret. Främst för att det ger fett och glans till torrt hår. Om oljan får sitta i några timmar eller en hel dag om man har möjlighet så drar håret åt sig det fett det behöver så kan man tvätta bort det överflödiga fettet sen. Jag använder ju inte schampoo eftersom att det är just uttorkande och innehåller onödiga kemikalier så jag tvättade ur med ägg och brännässleavkok. Brännässlor innehåller mycket nyttigt för håret och stärker det och gör det glansigt. Samt är lite rengörande. 
 
Tvålen då: 
När jag gör en tvål så väljer jag först mina ingridienser. Tvål görs på fett som reagerar med lut och därmed förtvålas. Alltså behövs först och främst fett, olja, kokosfett, sheasmör eller liknandr. Utifrån det fett man har och den mängdman  vill ha räknar man ut hur mycket lut som behövs. Lutet blandas till. Så värmer jag fettet i en kastrull och luten i en annan. När de kommit till ca 50 grader så häller jag luten i fettet och blandar om. Så ska massan vispas (stavmixer underlättar!) tills drn tjocknar. Vid det laget kan man tillsätta överfettning och annat man vill ha i. Så häller man upp i en form (plastlåda eller gamalt mjölkpaket kan man använda) och även nu kan man tillsätta dekoration som kokos eller kakao. Tvålen får så stå i 24 timmar och stelna.  Därefter skär jag upp den i bitar ocj lägger i linnetrasor för att mogna i 5-6-7 veckor. 
Tada! 
En process. Men det är väldigt kul :)

Tvålbild

 
Ny bild i tvålprocessen!
 

Inpackning och brännässleavkok

 
Idag fick jag för mig att pressa in en massa olivolja i håret också! Tryckte in lite här och där och satte upp håre.  Hade det i under tvåltillverkningen samt under att vi åt och tittade på Jesus christ superstar. Sedan gjorde jag ett avkok på brännässlor, silade ner vattnet av det i en petflaska och så knäckte jag ett ägg i det och skakade om. Därefter masserade jag in det i håret och sköljde ur. Så nu hoppas jag att jag fått ut oljan ur håret. Annars blir det fläta på jobbet imorn ;) 
 
 

Morotstvål och kokostvål

 
Tvål på gång! En morotstvål och en kokos och chokladtvål :)
 
 

Morotstvål nästa?

Tror det blir morotstvål och kokostvål nästa gång! Känns superspännande!

Tvålen igen

Tvålen blev bra! Den luktar inget och blev inte snygg men den funkar!! :) 
Nu ska jag köpa mer lut och göra finare tvål med doft! 
 
 

RSS 2.0